Zo werkt de behandeling bij een burn out

Behandeling burn out

De term burn out is zo normaal geworden. We kennen allemaal wel iemand die een burn out heeft of heeft gehad. Er wordt daardoor ook steeds meer gepraat over de behandeling burn out. Dat is maar goed ook, want zo gaat het taboe er vanaf en kunnen we leren wennen aan dit probleem en hoe je ermee omgaat. 

Soorten behandelingen

Een burn out kan op verschillende manieren behandeld worden. Elk type behandeling is geschikt voor een bepaald type persoon. Laat je dus niet teveel leiden door wat heeft geholpen bij je buurvrouw of collega. Als dit voor jou niet werkt, dan is dat geen enkel probleem. Soorten behandelingen kunnen zijn:

  • intensieve 1-op-1-therapie met een coach, praktijkbegeleider of psycholoog
  • medicatie – vaak in combinatie met therapiesessies toegepast
  • mindfulness en meditatie toepassen om te leren omgaan met stress

Dit is slechts een greep uit veel voorkomende manieren van burn outs behandelen. Er zijn talloze andere manieren zoals met hypnose of sport en beweging. De meeste vormen van therapie beginnen echter bij het doorlopen van de fases van een burn out.

Behandeling burn out

Accepteren en begrijpen

Veel mensen hebben in eerste instantie nog de neiging om te zeggen dat ze nergens last van hebben, of dat het slechts om een enkele episode ging. Het leren begrijpen en accepteren van je burn out is de eerste stap. Je lichaam heeft als het ware aan de rem getrokken en je moet nu gaan leren waarom en accepteren dat je ziek bent. Het is daarvoor belangrijk stil te staan en te voelen hoe het nu echt gaat.

Onderzoeken

Deze fase doorloop je dus vaak door middel van therapie. Want je moet nu bekijken hoe het zo ver heeft kunnen komen en welke factoren daaraan bijdragen. Daar moet je namelijk iets mee doen om te kunnen herstellen.

Oplossingen uitvoeren

Soms kom je in die derde fase tot de conclusie dat er veranderingen moeten plaatsvinden in jouw leven. Een andere baan, andere leefsituatie of gezondere levensstijl kan bijvoorbeeld helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.