Stoppen met alcohol: enkele vragen beantwoordt

Wil je stoppen met alcohol, maar weet je niet zo goed hoe je dat moet aanpakken of hoe het eruitziet als je aanklopt bij een zorginstelling? In deze blog beantwoorden we elke vragen die verband houden met stoppen met alcohol en alcoholverslaving.

Waarom raakt de ene persoon wel verslaafd aan alcohol maar de andere persoon niet?

Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig; veel wetenschappers en onderzoekers zijn daar nog steeds over in discussie. Wat we wel weten is dat een verslaving altijd verband houdt met één of meerdere aspecten, namelijk het biologische aspect, de psychologie, sociaal-maatschappelijk en het zingevingsaspect. In de meeste gevallen is er sprake van een combinatie van meerdere aspecten die ervoor zorgen dat iemand verslaafd raakt aan alcohol.

Als alcohol zo slecht voor ons is en een verslaving ‘makkelijk’ op de loer ligt, waarom is het dan vrij verkrijgbaar?

Ook bij deze vraag is nog geen eenvoudig antwoord te geven. Verschillende instanties die bij alcohol en gezondheid betrokken zijn hebben verschillende meningen. Daarnaast zijn er ook mensen verslaafd aan middelen die niet per se vrij verkrijgbaar zijn. Het probleem ligt dus niet zozeer aan het middel zelf, maar het imago van stoppen en de hulpmiddelen die “vrij” worden geboden om te stoppen met alcohol.

Als ik meerdere keren per week drink en ook wel eens aangeschoten of dronken ben, ben ik dan verslaafd aan alcohol?

Om erachter te komen of er sprake is van een alcoholverslaving, kijkt de hulpverlener welke symptomen jij vertoont/aan welke criteria jij “voldoet” om het label ‘alcoholverslaving’ te krijgen. Hoe meer criteria van de checklist wordt afgevinkt, hoe zwaarder de verslaving en hoe dringender de noodzaak om te stoppen met alcohol.

Is een opname bij een verslavingskliniek altijd nodig om te kunnen stoppen met alcohol?

Wanneer je verslaafd bent, en graag wil stoppen met alcohol, is het zeker raadzaam om professionele hulp te zoeken. Van een verslaving afkomen gaat je niet in de koude kleren zitten, zeker de afkickverschijnselen niet. Daarom moet het aanpakken van een verslaving altijd onder begeleiding gebeuren. Die begeleiding kan allerlei vormen aannemen, afhankelijk van de ernst van de verslaving. Bij een milde verslaving kan het volstaan om ambulante zorg te ontvangen. Maar er kan ook gekozen worden voor een opname. Of en wanneer dat gebeurt, verschilt dus per persoon.

Mocht je het vermoeden hebben dat je verslaafd bent, en wil je graag stoppen met alcohol? connection-sggz.nl helpt je om van die verslaving af te komen en je leven terug te krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *