3 kenmerken van een hoogbegaafd persoon

Als je aan hoogbegaafde personen denkt denk je aan intelligentie. Een hoogbegaafd persoon heeft een IQ van boven de 130. Het IQ is meetbaar en daarom denken de meeste mensen gelijk aan de intelligentie van iemand als het over hoogbegaafdheid gaat. Er zijn echter ook nog andere kenmerken waar je een hoogbegaafd iemand aan kan herkennen. In dit artikel vertellen we meer over drie van deze kenmerken. 

Nieuwsgierig zijn naar wat er gebeurd

Hoogbegaafde personen zijn heel nieuwsgierig. Nieuwsgierig naar wat er om hen heen gebeurt. Ze stellen veel vragen en willen veel informatie weten over bepaalde onderwerpen. Ook hebben hoogbegaafde brede interesse en weten ze vaak veel feiten over specifieke onderwerpen te vertellen. 

Creatieve oplossingen kunnen bedenken

Een ander kenmerk van een hoogbegaafd persoon is dat ze vaak heel creatief zijn. Hoogbegaafde kunnen vaak creatieve oplossingen bedenken voor ingewikkelde problemen. Ze denken bijvoorbeeld op een hele andere manier na dan mensen die niet hoogbegaafd zijn en komen daardoor met andere oplossingen. De manier van denken is daarom ook heel uniek. 

Snel gevoelig voor intense indrukken

Naast dat hoogbegaafde mensen vaak heel nieuwsgierig en creatief zijn kan het ook zijn dat hoogbegaafde sneller gevoelig zijn voor intense indrukken van buitenaf. Ze vinden het soms lastig om alle impulsen te verwerken en raken snel overprikkeld. Dit kan soms als lastig ervaren worden maar is helemaal niet erg. De organisatie Gifted People – Coach in hoogbegaafdheid, kan bijvoorbeeld helpen om met deze eigenschap te leren omgaan. 

De verschillende kenmerken van hoogbegaafdheid

Kenmerken hoogbegaafdheid worden vaak over het hoofd gezien door mensen. Dat komt omdat veel mensen dus denken dat hoogbegaafdheid alleen te maken heeft met intelligentie. Dat is dus niet zo. Er zijn veel meer kenmerken die een hoogbegaafd persoon heeft. Als een hoofdbegaafde dus niet helemaal goed is in de communicatie dan kan dat gewoon passen bij de kenmerken die horen bij hoogbegaafdheid. Iemand die hoogbegaafd is, heeft veel meer kenmerken dan alleen een hoog IQ.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *